Hvordan sperrer jeg kortet?

Har du mistet kredittkortet, glemt lommeboken i toget eller kanskje vært så uheldig å få stjålet kortet ditt? Da kan det være nødvendig å sperre det for å unngå misbruk. Dessverre kan et bortkastet eller mistet kort bety at andre kan misbruke det, også selvom de ikke har koden.

Spesielt på nettbutikker er det lett å bruke et kredittkort som ikke er ditt, og derfor kan du risikere å miste veldig mange penger på kort tid. Av den grunn er det viktig å få sperret kortet så fort som mulig slik at du minsker konsekvensene og risikoen for misbruk. Her forklarer vi deg, trinn for trinn, hvordan du sperrer kortet ditt.

Slik sperrer du kredittkortet

Den spesifikke metoden varierer selvfølgelig fra bank til bank, og derfor er det viktigste først å kontakte banken din. Du kan gå direkte inn på bankens hjemmeside, der telefonnummeret som regel står veldig klart og tydelig slik at du ikke kan unngå det. Husker du ikke banken eller navnet på kortet, da kan du bruke ulike nettsider, som samler alle kort, banker og telefonnumre, å finne kontaktinformasjonene her.

Når du har funnet nummeret, så ringer du banken og forklarer din situasjon. Banken må selvfølgelig ha en type dokumentasjon for at det faktisk er deg, så du må som regel oppgi navn og eventuelt fødsels- og personnummer. Som regel er det ikke nødvendig å måtte huske kortnummeret.

Oppgi aldri PIN over telefonen – heller ikke til banken. Etterfølgende ordner banken resten, og ditt kort blir sperret i løpet av veldig kort tid. Etterfølgende kan du bestille et nytt kort eller kanskje åpne det igjen, dersom du finner kortet ditt i bunnen av vesken eller lignende.

Alternativt kan du sperre kortet ditt uten å ringe banken. Én mulighet er å sende en epost eller kontakte kundeservice via chat, dersom banken din har denne tjenesten.

Her kan du forklare situasjonen og samtidig angi navn samt evt. kundenummer og fødselsnummer for å være sikker på at det er nok til å identifisere deg. Denne metoden vil vanligvis ta lenger tid, og bør kun brukes dersom du ikke har mulighet til å ringe, eller dersom du ikke får tak i banken på telefon. Forsøk gjerne å ringe mens du venter på svar på din e-post for å få sperret kortet fortere.

I dag har stort sett alle tilgang til nettbank, og her har du faktisk også mulighet til å sperre ditt kredittkort. Dette krever selvfølgelig Bank-ID osv., og derfor er det nødvendig at du enten har med deg disse i lommeboken, eller at du befinner deg i hjemmet.

Metoden varierer veldig hos de ulike banker, men vanligvis er det ganske enkelt å finne på nettsiden, og det tar heller ikke så lang tid. Likevel anbefales det å ringe dersom du har mulighet til det. Da er du sikker på å unngå misforståelser, og du kan være helt sikker på at alt er i orden.

Gode råd hvis du mister kortet

Mister du kortet ditt, da bør du sperre det så fort som mulig. Noen ganger kan man være i tvil om man har glemt det hos en venn, om det ligger en plass i huset, eller om man faktisk har mistet det. Er du usikker, da er det bedre å sperre kortet enn å vente alt for lenge.

Det kan nemlig ha alvorlige og dyre konsekvenser dersom du venter for lenge, og i verste tilfelle kan du miste veldig mye penger som ikke blir erstattet. Hos de fleste banker kan du åpne kortet igjen etterfølgende dersom du ikke har bestilt et nytt, og derfor kan du godt sperre ditt kredittkort selvom du er i tvil om du har mistet det eller ikke. Bedre å være på den sikre siden enn å miste flere tusen kroner.