Hva om jeg ikke bruker min kreditt?

En av fordelene med et kredittkort er at du kan ha en såkalt kreditt.  Du kan bruke din kreditt presis når du ønsker det, og på presis det du har behov for, bare du har kortet med deg.

Er du i tvil om hvordan det adskiller seg fra et lån, da kan du lese mer om forskjellen på kreditt og lån her på siden. Her ser vi på hva som egentlig skjer dersom du ikke bruker din kreditt.

Slik fungerer det, hvis du ikke bruker kreditten

De forskjellige kredittkort på markedet har varierende maksimale kredittgrenser, og din grense vil også typisk avhenge av din personlige økonomi. De fleste har mulighet til å få en viss kreditt på kortet, og det er da opp til deg å velge hvilket beløp du ønsker å kunne trekke over hver måned.

Det kan være fristende å velge høye beløp fordi det gir mer frihet og fleksibilitet, men vær oppmerksom på at kan være vanskelig å kontrollere å ha så mye penger til rådighet. Derfor kan det for noen anbefales ikke å velge så høye kredittgrenser for å minske risikoen for å få problemer med å betale tilbake beløpet.

Din kreditt kan du som nevnt bruke på presis det du vil, og akkurat når du vil det. Men du kan selvfølgelig også helt fritt velge ikke å bruke den. Langt størstedelen av selskapene har en viss rentefri periode på kredittkortet, og ofte ligger den på enten 30 eller 45 dager.

Det vil altså si å bruker du penger fra kreditten, altså penger du egentlig ikke selv har stående på din konto, da kan du slippe for å betale renter eller gebyrer dersom du betaler tilbake innen den rentefri perioden løper ut. Det gir deg et kortsiktig gratis «lån», og det er smart dersom du trenger litt ekstra sist på måneden til en ubetalt regning eller lignende.

Har du fortsatt dine egner penger igjen på kontoen, da trenger du ikke å bruke kreditten, og da finnes det naturligvis heller ingen kostnader i form av renter for å ha den. Din kreditt er altså helt gratis og kostnadsfri dersom du enten ikke bruker den, eller dersom du sørger for at pengene står på kontoen igjen innen den rente- og gebyrfri perioden utløper. Det gir deg stor økonomiske frihet i hverdagen og mer luft i budsjettet. Her kan du se kredittkort uten gebyr.

Bruk kun det du behøver og spar penger

Trenger du ikke å bruke penger fra din kreditt, da anbefales det klart at du ikke gjør det. For noen kan det være vanskelig å kontrollere at muligheten finnes, og til de personer kan det anbefales å velge et kort med en lav kredittgrense.

Du kan nemlig risikere veldig dyre regninger dersom du bruker et stort beløp på kreditten og ikke klarer å betale tilbake innen den rentefri perioden. Renten på noen kort er relativt høy, og i alle tilfeller kan det bli dyrt dersom nedbetalingen tar deg lang tid.

Av den grunnen anbefales det også kun å bruke den andelen av kreditten som du trenger. Har du f.eks. 50.000 kr i kreditt, og skal du kjøpe en ny PC til 10.000, da bør du kun bruke de 10.000 kr. som du faktisk trenger. Det gir deg lavere kostnader i form av mindre renteutgifter, og det gjør det enklere å få pengene tilbake på kontoen igjen i løpet av kortere tid. Så bruk kun kreditten når du trenger det, og bruk da så lite som mulig. Det vil spare deg mye penger i hverdagen.

Best Exchanges

Instabank har på kort tid markert seg som en betydelig aktør i det nordiske lånemarkedet, med over 85 000 kunder.

Ferratum er en av de mange aktørene i markedet for forbrukslån i Norge.

Savner du å ha bedre kontroll og overblikk over din egen økonomi? Da kan uScore kanskje være løsningen for deg - akkurat som den har vært for de over 770.000 andre nordmenn som så langt har benyttet seg av verktøyet.