Hva er forskjellen mellom lån og kreditt?

Lån og kreditt er to forskjellige måter å få litt ekstra luft i økonomien på. Men det er to helt forskjellige metoder, og begge har både ulemper og fordeler. Det riktige valget avhenger blant annet av din personlige preferanse, men også hva du egentlig skal bruke pengene til.

Vi gir deg her et overblikk over forskjellen mellom de to metoder, og vi hjelper deg til å få et bedre innblikk i hva som er den optimale løsningen for deg.

Viktige forskjeller på lån og kreditt

Både lån og kreditt gir deg mulighet til å få litt ekstra plass i budsjettet, og få råd til akkurat det du har behov for. Men i praksis er det to veldig forskjellige ting, og det spiller faktisk en stor rolle hvilken løsning du velger.

Lån

Kort sagt er et lån noe du tar hos banken eller en annen långiver, der du får utbetalt hele beløpet på én gang, og som du deretter må betale tilbake etter en bestemt periode.

Kredittkort

Kreditt er derimot et fast beløp du har til rådighet, f.eks. på ditt kredittkort, men som du ikke egentlig får utbetalt. Det er penger du kan bruke dersom du trenger det, og det finnes som regel ikke en fast dato for når du må betale tilbake pengene. Mulighetene er mange, og de ulike selskapene har hver sine fordeler.

Kjennetegn ved lån

Det finnes mange forskjellige typer lån på markedet, men generelt fungerer det ved at du søker om et spesifikt beløp, f.eks. 50.000 kr., hos en bank eller en annen långiver. Både beløp og nedbetalingstid avtales på forhånd, og du velger i høy grad selv hvor mye du vil låne, og i løpet av hvilken periode pengene skal nedbetales igjen.

Du får alle pengene utbetalt på én gang, og de kan du da bruke på hus, bil, møbler eller noe helt annet. Etterfølgende må du nedbetale pengene igjen innen en avtalt periode, og det gjelder både det lånte beløpet samt de renter som har kommet på. Det er et opplagt valg dersom du står overfor en investering med et spesifikt beløp, såsom en ny bil, og dersom du vil ha god kontroll med en fastlagt nedbetalingsplan.

Kjennetegn ved kredittkort

Kredittkort gir deg muligheten til å få kreditt. Det er i virkeligheten et beløp, som du avtaler med banken, som du kan bruke uten at du egentlig har pengene på kortet. Du får ikke pengene utbetalt, og det er i steden snakk om et disponibelt beløp som du kan bruke dersom du plutselig får behov for det.

Du kan velge å bruke pengene når som helst og på hva som helst, og du trenger ikke søke på forhånd. Derfor er det en veldig fleksibel og praktisk løsning, og det er det opplagte valget dersom du vil ha frihet til å bruke ekstra penger når du vil. Pengene kan du som regel nedbetale når du igjen har luft i budsjettet, og du betaler selvfølgelig kun renter dersom du faktisk har brukt mer enn du har på kortet.

Altså får du ikke pengene utbetalt som med lån, og du velger selv om du egentlig vil bruke fra det disponible beløpet som står til rådighet på ditt kredittkort.

Best Exchanges

Instabank har på kort tid markert seg som en betydelig aktør i det nordiske lånemarkedet, med over 85 000 kunder.

Ferratum er en av de mange aktørene i markedet for forbrukslån i Norge.

Savner du å ha bedre kontroll og overblikk over din egen økonomi? Da kan uScore kanskje være løsningen for deg - akkurat som den har vært for de over 770.000 andre nordmenn som så langt har benyttet seg av verktøyet.