Kredittsjekk i Norge

[et_pb_section admin_label=»section»] [et_pb_row admin_label=»row»] [et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Text»]Når man skal ta opp et lån, kjøpe forsikring, opprette et nytt telefon eller internettabonnement eller skaffe seg et kredittkort så får man ofte beskjed om at selskapet man søker om dette kommer til å foreta en kredittsjekk av deg. Hva innebærer så dette? Selskapene har en eller flere eksterne selskap som kun innhenter informasjon om din personlige økonomiske situasjon.

Det vil av disse selskapene bli registrert fortløpende informasjon om man har aktive inkassosaker, om man har eiendeler det er tatt pant i gjennom lån eller liknende, om man er registrert med verv eller liknende i forretninger, firmaer eller foreninger og de har også registrert de siste årenes ligningsoppgjør.

På bakgrunn av denne informasjonen gir selskapet som utfører sjekken deg en scoring hvor de sannsynliggjør hvor stor sjanse det er for at man vil gjøre opp for seg. Har man for eksempel en betalingsanmerkning vil man score lavt og i motsatt fall om man ser at du har hatt en stabil og høy inntekt med lite gjeld så vil man score høyt.

Hvordan fungerer det?

Som nevnt ovenfor så ønsker selskapet man søker om en type kreditt og sjekke din kredittverdighet, dette gjør de ved å sende inn dine personopplysninger til et eller flere eksterne selskaper som driver med slike sjekker. Spesielt ved høye låne eller kredittbeløp bruker selskapene ofte tjenester til flere eksterne selskaper.

De eksterne selskapene har i sine registre alle opplysninger nødvendig for å gi deg en scoring av din kredittverdighet som de sender tilbake til selskapet som har forespurt sjekken. Selskapet bruker så denne scoringen til å vurdere hvorvidt man skal innvilge deg et lån, kreditt, forsikring eller liknende.  Man vil alltid få et brev i posten som forteller deg at et selskap har foretatt en sjekk av deg.

Kredittsjekken trinnvis

Når man skal låne penger, opprette et kort, forsikring, telefonabonnement eller liknende tjenester som krever at man betaler tilbake et kredittbeløp må man:

  • Oppgi sin personalia/ personnummer i søknaden man leverer/ sender inn.
  • Selskapet man søker hos videresender personnummeret til et ekstern selskap som utfører sjekken for de
  • Det eksterne selskapet gir deg en scoring basert på informasjonen de finner om din økonomiske situasjon
  • Informasjonen som scoringen blir basert på er tidligere likningsoppgjør, næringsinteresser, annen registrert gjeld/pant og sist men absolutt ikke minst hvorvidt man har betalingsanmerkninger i form av løpende inkassoer eller liknende negative økonomiske forhold registert.
  • Scoringen blir sendt tilbake til kredittselskapet som bruker denne scoringen til å beslutte om de skal innvilge din søknad eller ei.
[/et_pb_text][/et_pb_column] [/et_pb_row] [/et_pb_section]